Het nut van de Karakterstructuren

Zoals misschien wel duidelijk is, ben ik groot fan van de Karakterstructuren.
Maar waarom eigenlijk? Wat brengt het me? Dat wil ik graag wat verhelderen!

Pure herkenning

Toen ik in 2015 voor het eerst de Maskermaker (de bijbel van de Karakterstructuren) las, was ik enorm geraakt. Vooral de Schizoïde Karakterstructuur sprong er toen uit. Ik was gefascineerd over dat allerlei klachten en problemen die ik ervoer, onder één noemer paste en dat die blijkbaar terug te herleiden waren naar een bepaalde periode in mijn jeugd. Ook gaf het taal aan een aantal behoorlijk abstracte ervaringen die ik had, zoals dissociatie.

Ik merkte ook duidelijk effect toen ik aan de slag ging met de thema’s die bij het Schizoïde masker horen. Ik kwam meer in mijn lijf, werd aanweziger in contact en ik leerde me beter verhouden tot leven & dood. De ‘diagnose’ vanuit dit model gaf me dus erkenning voor mijn ervaring en gaf richting over de stappen die ik moest nemen om binnen deze structuur te ontwikkelen.

Richting geven

Hoe meer ik me in de Karakterstructuren verdiepte, hoe meer ik me herkende in alle zes de structuren. Daardoor begon ik wat te twijfelen over het nut van deze indeling. Als we ze toch allemaal hebben, waarom maken we dan onderscheid? Waarom doen we aan hokjes als we er eigenlijk helemaal niet in passen? Dat kan ik het beste uitleggen met een voorbeeld:

Stel, je komt bij de dokter en zegt dat je pijn hebt. Het eerste wat hij dan zal vragen is wáár je pijn hebt. Als je pijn hebt aan je arm, zal hij als eerst je arm onderzoeken, daarna je schouder en uiteindelijk krijg je misschien een scan om de zenuwbanen te controleren. In 90% van de gevallen heb je dan wel de oorzaak van de pijn gevonden en krijg je een bepaalde behandeling.

Voor mij werken de Karakterstructuren net zo: als iemand zich slap, wazig en overprikkeld voelt is mijn eerste vermoeden het Schizoïde masker en zal ik daarop doorvragen. “Hoe is het contact met je lijf?”, “Wat is er gebeurt in de eerste maanden van je leven?” Meestal vinden we daar een oorzaak waar verschillende ‘oplossingen’ bij horen.

Zowel in coachsessies als in mijn persoonlijke onderzoek zie ik de Karakterstructuren als een groot kruispunt. Aan de hand van een eerste vermoeden, slaan we een weg in. Als daar iets zinvols uitkomt gaan we daarop verder en anders gaan we terug naar het kruispunt en kiezen we een nieuwe route. De kennis van de Karakterstructuren helpt me dit proces van zoeken enorm te verkorten en geeft ook ideeën voor interventies.

De Praktijk

“Ik vind het momenteel lastig om me te motiveren voor dingen. Ik zie er even de lol niet zo van in. Laat mij maar lekker op de bank hangen. “

Ik hoor mezelf dit denken en ik maak snel de link: Lol, levenslust, intrinsieke motivatie (en vooral het gebrek hieraan) zit bij het Masochistische masker.

De Masochist in ons durft niet te verlangen en zijn wil is ondergesneeuwd of geknakt. Het is de brave, harde werker die gelooft dat hij alleen geliefd is als hij dienstbaar en zorgzaam is. Hij slikt vaak zijn ongenoegen in om de lieve vrede te bewaren. Om zijn wil en levenslust te bevrijden moet hij boos worden, nee leren zeggen en zijn nek gaan uitsteken.

Ik realiseer me dat voordat ik weer dingen leuk kan gaan vinden, ik ruimte moet maken voor dingen heel erg stom vinden. Dat gun ik mezelf vaak niet. Dus vandaag neem ik af en toe pauze en bedenk me wat ik allemaal ongelofelijk stom vind. Het voelt enorm bevrijdend!

Samengevat

 De Karakterstructuren helpen me bij:

 • Taal geven aan abstracte persoonlijke ervaringen.
 • Erkenning geven aan mijn ervaring (ik ben niet alleen!).
 • Gemakkelijker verbanden leggen tussen ervaring en oorzaak.
 • Begrip en mildheid ontwikkelen voor mezelf.
 • richting geven in zelfonderzoek en heling.

Nieuwe reeks

Wil jij je eigen geest ook verder ontdekken, het beter leren snappen en tot effectievere strategieën komen om ermee om te gaan?

Doe dan mee aan de volgende reeks van 6 woensdagavonden (ook los te volgen).

12 februari: Over Last & Lichtheid (Masochist)
4 maart: Over Versmelten & Autonomie (Symbioot)
1 april: Over Kracht & Kwetsbaarheid (Psychopaat)
6 mei: Over Verstarren & Ontdooien (Rigide)
27 mei: Over Tekort & Vervulling (Oraal)
24 juni: Over Vertrekken & Terugkeren (Schizoïde)

Kom jezelf dus lekker onderdompelen in de Karakterstructuren,
Wees welkom!

PS: eerst maar eens meer lezen? Hier beschrijf ik de 6 karakterstructuren in het kort.

2 Comments

 • Vanessa Wils Posted 5 juni 2022 07:56

  404 request not found.
  Dit is de vermelding als ik op de data klik van schizoide karakterstructuur van 24 juni.
  Mvg,
  Vanessa

  • Jori Posted 22 juni 2022 10:22

   Ha Vanessa, Ik snap de verwarring, de links verwijzen naar oude evenementen, in 2020. Er zijn momenteel geen geplande evenementen maar als je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je bericht zodra dat wel zo is.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *