Ik ben Jori Velthoven en ik breng de persoonlijke ontwikkeling van mijn deelnemers in een stroomversnelling.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor hoe dingen in elkaar zitten. Zo schroefde ik als jong kind een kassa uit elkaar om te kijken hoe die in elkaar zat. Ook voelde ik grote verbazing over alles wat mensen zoal konden maken, zoals auto’s en andere technische hoogstandjes. Hoewel deze fascinatie is gebleven, verschoof de focus in mijn tienerjaren meer naar mensen.

Ik heb een onstilbare honger naar inzicht in hoe mensen in elkaar zitten en waarom ze werken zoals ze werken. Dit is ontstaan doordat mijn inbreng in sociale situaties vaak niet de reactie gaf die ik verwachtte. Ik schopte geregeld tegen het verkeerde been of streek iemand tegen de haren in en snapte niet wat ik verkeerd had gedaan. Ik snapte de logica en oorzaak-gevolgverbanden niet. Ik vond mensen maar irrationeel en onlogisch. Ik kon daardoor vaak mijn weg niet vinden in het sociale verkeer en was vaak de vreemde eend in de bijt.

Mijn twintigerjaren stonden in het teken van mezelf en mensen in het algemeen beter snappen. Ik deed een aantal jaar Avatar, leerde over Geweldloze Communicatie en had een aantal liefdesrelaties met wisselend succes. Uiteindelijk belandde ik bij Phoenix opleidingen en werd opgeleid in Systemisch werk, familieopstellingen en de Karakterstructuren.

In al die jaren ontdekte ik dat er wel degelijk een logica achter het gedrag van mensen zat. Het was alleen een andere logica dan ik als Béta zou verwachten. Dat ik als tiener mensen afdeed als ‘onlogisch’ was een gevolg van mijn gebrek aan kennis over de regels van de menselijke logica.

Een andere soort ‘snappen’

Eén belangrijke realisatie hierin was dat ik er alleen met cognitief snappen niet kwam. Zoals een leraar van mij ooit zei: “Je kan niet leren basketballen door er een boek over te lezen, je moet het gaan doen”.

Zo werkt het volgens mij ook met persoonlijke groei. Het is goed om te reflecteren, feedback te krijgen, patronen te zien en verbanden te ontrafelen maar dit heeft alleen maar zin als je het vervolgens vertaalt naar oefenen met nieuw gedrag.

De kern

Ervaren en reflecteren is de kern van mijn workshops en coaching. Vanuit de ervaring een stapje terugzetten en dan kijken: “wat gebeurt hier nou!?”. Als je dit weet, ga je weer verder met je leven en kijk je of je het de volgende keer anders kan doen.

Door dit al jaren in de praktijk te brengen, ziet mijn leven er compleet anders uit dan tien jaar geleden. Op gebied van vriendschappen, relaties, werk en persoonlijke tevredenheid scoor ik 100x beter dan toen. Ik ben een tevredener, sterker, vrijer en gelukkiger mens.

Daarin geloof ik (misschien wel ‘helaas’) niet in gemakkelijke oplossingen of ‘Quick fixes’. Net als met Basketbal is het ‘oefenen, oefenen, oefenen’. Een goede leraar en een gemotiveerd team zijn daarin van onschatbare waarde maar je moet wel zélf het veld op. Niemand kan dat voor jou doen.

Missie

Ik streef naar een inclusieve en duurzame wereld. Als we liefdevol kunnen kijken naar alle kanten van onszelf, ook de ‘donkere’, dan valt elke neiging tot vijandelijkheid weg en ontstaat er echte verbinding. Doordat men weinig externe doelen meer nastreeft als opvulling voor de innerlijke leegte, stopt ook de uitputting van onze planeet.

Opleiding en Inspiratie

Avatar:

Avatar® Course (2008)
Avatar® Master Course (2009 + 2011)
Avatar® Professional Course (2009 + 2011)
Avatar® Wizard Course (2010 + 2012)
Avatar® Integrity Course (2010 + 2012)
Avatar® Master Empowerment Workshop (2010)

Geweldloze Communicatie @ Vine Coaching:

Basiscursus (2012)
Verdieping (2012)
Intergratiejaar (2013)
Train de Trainer (2014)

Systemisch werk @ Phoenix Opleidingen

Vervolgopleiding Systemisch Werk (2015)
Vervolgopleiding De Maskermaker (2018)

Tantra @ Chris vd Weide & Centrum voor Tantra:

Aliveness – Zomerretraite (2017 & 2018)
Aliveness – Weekend over de dood (2018)
Centrum voor Tantra – Nectar Stellenretraite (2019)

Boeken:

Verslaafd aan Liefde – Jan Geurtz
Bevrijd door liefde – Jan Geurtz
Verslaafd aan Denken – Jan Geurtz
Het eind van de opvoeding – Jan Geurtz
De kracht van het Nu – Eckhart Tolle
De kracht van echte mannen – David Deida
De kracht van echte vrouwen – David Deida
Blauwe Vlam – David Deida
Seven Habits of highly effective people – Stephen Covey
Provocatief Coachen – Jeffrey Wijnberg
Succes is ook niet alles – Jeffrey Wijnberg
Hoe erger, Hoe beter – Jeffrey Wijnberg
Beter van Niets – Jeffrey Wijnberg
De verborgen dynamiek van familiebanden – Bert Hellinger
Slachtoffers en daders voorbij – Bert Hellinger
Vonken van Verlangen – Wiebe Veenbaas
De Maskermaker – Wiebe Veenbaas
Wat je vind mag je houden – Jan van Koert
Verbonden – Amir Levine en Rachel Heller
Liefdesbang – Hannah Cuppen