Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Over Tekort & Vervulling (Afgelast)

20 mei @ 19:30 - 22:00

Herken je dat:

 • mensen zich gezien en veilig bij je voelen?
 • je oog hebt voor wat de mensen nodig hebben?
 • je graag geeft en helpt?
 • je kan goed voor jezelf zorgen?

En ook dat:

 • je soms erg zoekende bent?
 • je er regelmatig merkt dat je téveel gegeven hebt?
 • je je afvraagt wie er dan voor jou zorgt?
 • je het moeilijk vindt te voelen waar je naar verlangt?

Veel van ons hebben een diep geloof dat er niet genoeg voor ons is. Niet genoeg geld, niet genoeg aandacht, niet genoeg eten. Dit levert een alertheid op over of we wel het deel krijgen waar we ‘recht’ op hebben. We plannen onze agenda vol met sociale afspraken en hebben veel te veel eten in huis. Alles om te voorkomen dat we tekort komen.

Het moment dat we niets lekkers in huis hebben, niemand kan afspreken en we onze telefoon wegleggen komen we in contact met een leegte en eenzaamheid in onszelf. We weten gewoon niet zo goed hoe we vervulling uit onszelf kunnen halen.

Wat gaan we doen?

Op deze avond onderzoeken we onze overtuiging dat er niet genoeg is. We gaan oefenen met het uiten van ons verlangen en ontdekken dat er veel meer kan dan we durven geloven. We onderzoeken waarom we altijd naar buiten kijken voor onze behoeften-vervulling en of we daar zélf niet een grotere rol in kunnen gaan spelen.

Daarnaast maken we contact met de onvervulbaarheid in onszelf. Als we de leegte in onszelf werkelijk aangaan, ontdekken we wellicht dat het minder erg is dan we dachten. Ook in het opstellingenwerk op deze avond bekijken we de oorsprong van die ‘bodemloze put’ die je soms in je middenrif ervaart.

Aan het eind van avond heb je:
 • Een gevoel bij de leegte die je kost wat kost vermijd.
 • geoefend met het voelen en uiten van je ‘kinderlijke’ verlangens.
 • Een ervaring van een bron in jezelf.
 • zicht op de oorsprong van dit masker in jou en hoe het zich in jou manifesteert.

Over Karakterstructuren

De Oraal

Deze avond sluit aan op het Orale masker. Het Orale masker is dat van schijnbaar onbaatzuchtige vriendelijkheid. Mensen met dit masker zijn warm, toegankelijk en open. Het zijn de Bourgondiërs en de (ogenschijnlijke) levensgenieters. Het is soms moeilijk de vinger te leggen op waar het in zit, maar je voelt bij hen vaak een onderhuidse claim.

In het vele ‘geven’ zit een onuitgesproken verwachting dat je dat terugbetaalt. Als je dit niet doet op de manier die zij willen, kunnen ze claimerig of drammerig worden. Je vraagt je dan af waar het precies over gaat. Zij weten het vaak ook niet én zullen het zeker niet zeggen.

Er zit veel paradoxaals in dit masker. Ze doen veel op eigen kracht en vragen moeilijk om hulp, terwijl hun diepste verlangen is om gedragen te worden. Ze cijferen zichzelf vaak weg én in dit wegcijferen nemen ze juist veel ruimte in. Het is een moeilijk grijpbaar, maar goed voelbaar masker.

Wat zijn Karakterstructuren?

Het gedragsmodel van de Karakterstructuren is ontwikkeld in de jaren ’30 door Wilhelm Reich, een psychotherapeut. In de decennia erna is het model doorontwikkeld door verschillende therapeuten, waaronder Alexander Lowen en Wiebe Veenbaas.

De laatste schreef in 2011 het boek “De Maskermaker” en startte de gelijknamige opleiding over de Karakterstructuren bij zijn instituut Phoenix Opleidingen. Hij liet de focus op lichaamsbouw wat los en plaatste de Karakterstructuren, die door hem ook maskers worden genoemd, meer in het perspectief van de ontwikkelingspsychologie en systemische invloeden.

De zes verschillende maskers vinden hun oorsprong in een bepaalde periode van onze vroege kindertijd. Ze hebben allemaal hun valkuilen en kwaliteiten. Meer informatie over de maskers vind je hier.

Praktisch

Wanneer?

Woensdagavond 20 mei
Inloop: 19:15
Workshop: 19:30 – 22:00

Waar?

Feldenkraiscentrum Utrecht
1e Atjehstraat 2
3531 SK Utrecht

Kosten:

Normale vogel: € 25,-
Vroege vogel: € 22,50 (tot 10 dagen ervoor)
Oraal 101: € 101,- (combi-ticket met dagworkshop over (on)genomen rouw op 6 juni)

Prijzen zijn inc. btw en algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Klik hier voor Ticketverkoop.

Wie?

De workshop wordt begeleid door Jori Velthoven. Er is plek voor max. 16 deelnemers.

Voer:

Wij zorgen voor thee, water en koekjes.

Vervoer:

Auto: Betaald parkeren nabij, gratis parkeren op 15 min lopen (Spinozaplantsoen).
OV: Diverse bussen vanaf Utrecht CS, naar Halte Hasebroekstraat.

Verder:
 • We werken zonder schoenen, dus je kan sloffen/dikke sokken meenemen.
 • Er zijn combitickets beschikbaar voor als je meer dan 4 avonden wilt meedoen. De spelregels hiervoor vind je in de Algemene Voorwaarden.

Gegevens

Datum:
20 mei
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
https://www.chipta.com/tickets/event/26141/over-tekort-vervulling/

Locatie

Feldenkraiscentrum
1ste Atjehstraat 2
Utrecht, 3531SK