Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ontmaskerd: Verstarren en Ontdooien

2 juli 2019 @ 20:15 - 23:00

€17,50
Herken je dat je:
 
• oog hebt voor details?
• perfectionistisch aangelegd bent?
• van mooie dingen houdt?
• doelgericht en gefocust bent?
 
En ook dat:
 
• je hoge eisen aan jezelf en anderen stelt?
• je een sterke interne criticus hebt?
• anderen je soms onpeilbaar of arrogant vinden?
• je moeite hebt met gek doen en overgave?
 
Dit is het masker van verstarren, ofwel de rigide karakterstructuur. Dit masker gaat over vorm en essentie. Over de binnen- en de buitenkant. Mensen met dit masker zien er vaak onberispelijk uit en ook de inrichting van hun huis lijkt gekopieerd uit een Woonmagazine. Het zijn rustige en sociale mensen die goed mengen in allerlei gezelschap en waar je zelden last van hebt.
 
Het zijn vaak de perfecte werknemers voor een baas. Harde werkers die door hun perfectionisme niet rusten voordat ze het klusje geklaard hebben. Vaak veel netter en zorgvuldiger dan je eigenlijk van ze vroeg.
 
Als je ze wat beter leert kennen, vraag je je soms af wat er in hen omgaat. Het lijkt alsof je ze nooit helemaal te zien krijgt. Gesprekken blijven wat oppervlakkig en koel. Ze zijn vaak geremd in hun expressie en laten hun rarigheden of oneffenheden niet zo snel zien.
 
Onder deze afstandelijkheid zit een heel sterk normatief besef: dit kan wél en dit kan niet. Ze voelen haarfijn aan hoe ze kunnen voldoen aan de heersende mores. Dit is zo’n tweede natuur dat ze nauwelijks doorhebben dat ze het doen. Doordat ze voortdurend proberen te voldoen aan (geïnternaliseerde) eisen van anderen, zijn ze soms wat star en inflexibel.
 
Hun grootste angst is afwijzing en niet voldoen aan verwachtingen. Daarom is het moeilijk voor ze om hun kwetsbaarheden of minder mooie kanten te laten zien. Creativiteit is daarom ook lastig: dat vraagt namelijk iets nieuws doen en dan kan je niet inschatten wat de reactie zal zijn.
 

Oorsprong

Ieder kind leert al vroeg in zijn leven dat bepaald gedrag beloond wordt en ander gedrag afgekeurd of zelfs bestraft. Bij mensen met dit masker was dit extra sterk aanwezig. Het besef van ‘goed’ en ‘fout’ werd al vroeg en grondig aangeleerd. Het ongeremde enthousiasme van het kind werd vaak in de kiem gesmoord.
 
Het ontwikkelen van het rigide masker valt ook samen met de peuter-pubertijd. Het is de periode waar het kind voor het eerst experimenteert met wat wij als seksueel gedrag zien. Het is de periode dat het meisje met haar vader wil trouwen en het jongetje met moeder of de juf. Voor het kind is dit onschuldig gedrag zonder enige lading. Door de lading en ideeën over seks van de omgeving wordt het kind vaak óf overmatig uitgenodigd óf juist heftig afgewezen in dit hele prille onderzoek.
 

Wat hebben ze te doen?

Mensen met een rigide masker zijn gewend zich te conformeren. Ze volgen graag een extern kader van ‘goed’ en ‘fout’ en volgen in eerste instantie het verwachte levenspad van studie, carriere, partner en kinderen. Ergens in hun leven ontdekken ze vaak dat dit kader hen niet langer dient. Ze hebben ‘huisje, boompje, beestje’ en ontdekken dan dat ze niet echt gelukkig zijn. Ze hebben dus te onderzoeken wie ze zijn zonder dit externe kader.
 
Rigides zijn vaak vadersdochters of moederszonen. Ze zijn meer gericht geweest op het andere geslacht. Het zijn vaak zachte gevoelige mannen of sterke doelgerichte vrouwen. Ze vinden contact met het andere geslacht vaak gemakkelijker dan met hun eigen. Kwaliteiten die traditioneel bij het eigen geslacht ‘horen’ zijn vaak minder ontwikkeld en hierin is dus een wereld te ontdekken. Mannen- of vrouwencirkels zijn een veilige plek om contact te maken met hun eigen pool.
 
Er is vaak een splitsing tussen hart en bekken. In seksualiteit vinden rigides het moeilijk zichzelf over te geven en zich emotioneel te binden aan hun partner. Hun hart mag niet helemaal meedoen. Het maakt ze ‘goed’ in losse seks maar ze missen dan wel de diepte van de verbinding. Binnen vriendschappen en hartsverbindingen wordt de seks juist genegeerd en beteugeld. Je beland snel bij ze in de ‘friendzone’. De seksloze verbinding die tussen ouders en hun kinderen bestaat, wordt ook later aangehouden naar gelijken. Ze hebben het hart en het bekken dus met elkaar te verbinden, zodat de seksuele- en levensenergie van het bekken kan gaan ‘meedoen’ in de zaken van het hart. Als het hart wordt uitgenodigd en verbonden met de seksualiteit kan er vertrouwen groeien en een grote diepte ontdekt worden in seks.
 
In deze avondworkshop gaan we in op de volgende onderwerpen:
– Onderzoeken en hanteren van de Interne Criticus.
– Het wakker maken van bekkenenergie.
– Loslaten van controle.
 

Wat is Ontmaskerd?

Spelen met Maskers is een reeks van 6 workshops over onze maskers. Ze zijn los van elkaar te volgen. Deze maskers zijn als kind ontstaan en bevatten zowel kwaliteiten als valkuilen. Deze maskers hebben invloed op alle aspecten van ons leven. Hoe we doen, hoe we denken, wat voor beslissingen we nemen en hoe we contact aangaan. Door ze beter te leren kennen en onderliggende pijn te zien en te doorvoelen, worden ze zachter. Dan krijg je een keuze of je het masker ophoudt, of afzet.
 
De maskers zijn afgeleiden van de Karakterstructuren van Reich, zoals ze beschreven staan in De Maskermaker van Wiebe Veenbaas van Phoenix Opleidingen. De avonden zijn een mengsel van Lichaamswerk (rakend aan wat sommige mensen Tantra noemen) en Systemisch Werk (Opstellingen). Deze avond sluit aan op de Rigide karakterstructuur.
 

Praktisch:

Locatie: EmmaCentrum, Cremerstraat 245, Utrecht
Deelnemers: Max. 16
Tijd: 19.15 inloop, 19.30 – 22.00 workshop
Tickets: online: €17.50, aan de deur: €20,- cash
Bereikbaarheid: Betaald parkeren, OV dichtbij.
 
Verder: We werken zonder schoenen, dus je kan sloffen/dikke sokken meenemen.

Gegevens

Datum:
2 juli 2019
Tijd:
20:15 - 23:00
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Site:
https://www.chipta.com/nl/tickets/event/21052/ontmaskerd-verstarren-ontdooien

Locatie

Feldenkraiscentrum
1ste Atjehstraat 2
Utrecht, 3531SK
+ Google Maps

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *