Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ontmaskerd: Last en Lichtheid

7 mei 2019 @ 20:15 - 23:00

€17,50

 

Herken je dat je:

• Zicht hebt op het lijden in de wereld?
• Zeer loyaal bent?
• Een groot empathisch hart hebt?
• Je een enorme draagkracht hebt?

En ook dat:

• Je vaak vermijdt dat het over jou gaat?
• Je soms met tegenzin ‘ja’ zegt als je hulp gevraagd wordt?
• Je soms moeite hebt met lichtheid, uitbundigheid en luchtigheid?
• Je ondanks je enorme daadkracht geregeld over je grenzen gaat?

De wereld op je schouders
Dit is het masker van de last, ofwel de masochistische karakterstructuur. Dit zijn de keiharde werkers die zichzelf oeverloos inzetten voor het geluk en welzijn van anderen. Het zijn de wereldverbeteraars, de hulpverleners en professionele redders. Het zijn echte diesels, ze lijken in eerste instantie wat traag maar als ze eenmaal op gang zijn, komen ze nauwelijks meer tot stilstand. Het zijn fijne, geïnteresseerde mensen die je vaak het hemd van het lijf vragen.

Als je ze wat beter kent, ga je merken dat het nooit over hen gaat. In hun wens om het iedereen naar de zin te maken, vergeten ze structureel zichzelf. Als je hen om hulp vraagt, zeggen ze altijd ‘ja’, of ze het nou echt willen of niet. Zelfs als je je best doet, is het maar moeilijk de aandacht op hen te richten. Ze zijn een ster in het weer afbuigen naar jou of anderen. Ze hebben vaak een enorme last op hun schouders en klagen daarover, zonder dat ze echt iets aan die last doen. Omdat ze veel bezig zijn met de zwaarte en het lijden in de wereld, vinden ze het zelf maar moeilijk om gelukkig of uitbundig te zijn. Er valt maar weinig te lachen in deze ellendige wereld, toch?

Oorsprong
Dit masker vindt zijn oorsprong vaak bij een groot lijden in het gezin van herkomst. Vader of moeder had het (een periode) heel zwaar. Onbewust kreeg het kind het signaal dat hij niet gelukkig mocht zijn. Uit loyaliteit naar de ongelukkige ouder begon het kind dus zijn eigen vrolijkheid en enthousiasme in te houden, om zo het lijden te verlichten. Hij is er stellig van overtuigd dat zijn verlangens en ‘kleine’ ongemakken niet belangrijk genoeg zijn om iets mee te doen.

Wat heb je te doen?
De masochist heeft te erkennen dat hij het lijden in de wereld niet kan oplossen. Dat hij ‘nee’ mag zeggen. Hij heeft zijn eigen lijden te erkennen, ook als dit niet te vergelijken is met de ellende van anderen. Hij moet leren verlangen, daar uiting aan geven én leren ontvangen en genieten. Hij heeft het schuldgevoel wat hij daarbij voelt te erkennen en het ondanks de schuld zichzelf toch toestaan.

Wat is Ontmaskerd?
Spelen met Maskers is een reeks van 6 workshops over onze maskers. Ze zijn los van elkaar te volgen. Deze maskers zijn als kind ontstaan en bevatten zowel kwaliteiten als valkuilen. Deze maskers hebben invloed op alle aspecten van ons leven. Hoe we doen, hoe we denken, wat voor beslissingen we nemen en hoe we contact aangaan. Door ze beter te leren kennen en onderliggende pijn te zien en te doorvoelen, worden ze zachter. Dan krijg je een keuze of je het masker ophoudt, of afzet.

De maskers zijn afgeleiden van de Karakterstructuren van Reich, zoals ze beschreven staan in De Maskermaker van Wiebe Veenbaas van Phoenix Opleidingen. De avonden zijn een mengsel van Lichaamswerk (rakend aan wat sommige mensen Tantra noemen) en Systemisch Werk (Opstellingen). Deze avond sluit aan op de Masochistische karakterstructuur.

Praktisch:
Locatie: EmmaCentrum, Cremerstraat 245, Utrecht
Deelnemers: Max. 16
Tijd: 19.15 inloop, 19.30 – 22.00 workshop
Tickets: online: €17.50, aan de deur: €20,- cash
Bereikbaarheid: Betaald parkeren, OV dichtbij.

Verder: We werken zonder schoenen, dus je kan sloffen/dikke sokken meenemen.

Gegevens

Datum:
7 mei 2019
Tijd:
20:15 - 23:00
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Site:
https://www.chipta.com/nl/tickets/event/19976/ontmaskerd-last-lichtheid/event-info/

Locatie

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *