De Tragiek van de Masochist

Masochisten staan altijd voor je klaar en zijn altijd bereid te helpen. Daarin lijken ze soms op de Oraal, maar het verschil is dat de verborgen agenda ontbreekt of tenminste niet voelbaar is. Ze komen je écht helpen. Ze werken onvermoeibaar door en laten hun koffie structureel koud worden. Waar de Oraal tussendoor graag praatjes maakt en wel een beetje geëntertaind moet worden, werkt de masochist door als een ware diesel.

Als ik workshop geef, heb ik het liefst een Masochist als thee-assistent. Ze zijn zelfstandig, trouw, hardwerkend en zorgvuldig. Op deze avonden kan ik het praktische gedeelte helemaal los laten, want ik weet dat het goedkomt. Super fijn!

“Gebruiken” ligt op de loer

De hulpvaardigheid van dit masker is prachtig maar het maakt het soms heel verleidelijk om ze voor elk wissewasje te vragen. Doordat er zelden een verzoek terugkomt, wordt de balans tussen geven en nemen steeds schever en daardoor ga ik me schuldig voelen.

Ik kom in een intern conflict: Ze zijn mijn favoriete ondersteuning en ze zijn ook heel bereid te helpen. Ze zijn én makkelijk én prettig als hulp. De verleiding is dus groot daar de hele tijd beroep op te doen. Tegelijkertijd ontstaat er een twijfel over of hun ‘ja’ wel helemaal oprecht is. Ik krijg de neiging om ze te gaan beschermen voor hun eigen moeite met ‘nee’ zeggen, hoewel dat natuurlijk eigenlijk niet mijn verantwoordelijkheid is.

Het risico voor een Masochist is dus dat hij altijd druk bezig is met de agenda van anderen en weinig stilstaat bij zijn eigen agenda. Dit hebben ze vaak niet door maar ze worden er wat zwaar op de hand van en gaan zeuren en nukken.

Positieve bevestiging

Het lastige voor hen is ook dat ze zeer geprezen worden voor alles wat ze doen. Dit versterkt hun (kinderlijke) idee dat ze alleen maar geliefd zijn als ze hard werken en behulpzaam zijn. Deze vicieuze cirkel van hard werken en daarvoor bevestigd worden maakt het dus nog moeilijker om minder te doen!

Nee!

Één van de sleutelwoorden voor de Masochist is ‘nee’. Een masochist moet leren ‘nee’ zeggen. Stoppen met pleasen en de ‘nice guy’ uithangen. Ze worden daardoor zichtbaarder en ook betrouwbaarder. Je kan hun ‘ja’ pas echt vertrouwen als je weet dat ze ook ‘nee’ durven zeggen. De verhoogde zichtbaarheid maakt ook dat je je gelijkwaardiger tot ze kan verhouden en de verbinding waarachtiger wordt.

Hoe is het met jouw ‘nee’?

Ik ben benieuwd naar hoe je je hierin herkent, je kan hieronder reageren.

Als je deze thematiek verder wilt onderzoeken kan dit op de volgende datums:

Woensdagavond 25 september: Over Last & Lichtheid
Zaterdag 28 september: Over Verlangen & Ontvangen

Zijn deze datums al geweest? Dan ben ik dit artikel vergeten te updaten, sorry! Geen paniek, check de agenda voor nieuwe datums!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *