Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Over Verlangen & Ontvangen

22 maart @ 10:00 - 17:00

Herken je dat je:

 • Zicht hebt op het lijden in de wereld?
 • Zeer loyaal bent?
 • Een groot empathisch hart hebt?
 • Je een enorme draagkracht hebt?

En ook dat:

 • Je vaak vermijdt dat het over jou gaat?
 • Je soms met tegenzin ‘ja’ zegt op een hulpverzoek?
 • Je moeite hebt met lichtheid en uitbundigheid?
 • Je geregeld over je grenzen gaat?

Dan herken je wellicht ook dat vragen wat je wilt niet eenvoudig is. We zijn allemaal opgegroeid met: “kindjes die vragen, worden overgeslagen” . Beter vragen we dus maar niets en nemen genoegen met wat er over is en wat ons wordt aangeboden.

Als het om ontvangen gaat is het niet veel beter. De meeste complimenten worden weggewoven of gebagatelliseerd en als iemand iets leuks voor ons doet, gaan we meteen bedenken hoe we de ander moeten bedanken en terugbetalen.

Hoe mooi zou de wereld worden als iedereen oprecht vraagt wat hij wil (zonder het te eisen) en als we iets geven, dit met twee handen word aangenomen en dat ook wij onze cadeaus zonder schuldgevoel kunnen aannemen?

Wat gaan we doen?

Op deze dag staan twee grote thema’s centraal: Je moeite met verlangens voelen en/of uitspreken en  die vervolgens ook ontvangen en aannemen.

In een veilige setting oefen je in vragen om wat je wilt én in ja of nee zeggen. Je ontdekt hierin je valkuilen en mogelijke schaduwkanten. Juist door het te gaan doen worden alle patronen zichtbaar. Met kleine opstellingen kijken we naar de oorspong van al deze partronen en zet je een stap naar vrijheid, zowel in je verlangens uitspreken als het dan ook aannemen als je het krijgt.

Onder leiding van Diane Elise, die opgeleid is in The Wheel of Consent, gaan we hier actief mee oefenen. We komen tevoorschijn met onze verlangens én zien ze (deels) vervuld worden. Je kan hierin oefenen met je ‘ja’ en ‘nee’, met genieten, ontvangen en het mogelijke schuldgevoel wat hierbij opkomt, leren verduren.

Aan het eind van de dag:
 • Heb je geoefend met je ‘ja’ en je ‘nee’.
 • Heb je het plezier van mogen vragen en verlangen ervaren.
 • Heb je even helemaal in de ontvang-stand gestaan.
 • Heb je iets geleerd over de Masochistische Karakterstructuur en hoe die in jouw leven speelt.

Over Karakterstructuren

De Masochist

Deze dag sluit aan bij de Masochistische Karakterstructuur. Dit zijn de keiharde werkers die zichzelf oeverloos inzetten voor het geluk en welzijn van anderen. Het zijn de wereldverbeteraars, de hulpverleners en professionele redders. Het zijn fijne, geïnteresseerde mensen die je vaak het hemd van het lijf vragen en met je kunnen meereizen naar de zwaarte van leven.

Als je ze wat beter kent, ga je merken dat het nooit over hen gaat. In hun wens om het iedereen naar de zin te maken, vergeten ze structureel zichzelf. Als je hen om hulp vraagt, zeggen ze altijd ‘ja’, ook als ze eigenlijk geen zin hebben. Ze zijn een ster in de aandacht van hen afbuigen. Ze hebben vaak een enorme last op hun schouders en klagen daar (onbewust) over, zonder dat ze echt iets aan die last doen. Omdat ze veel bezig zijn met de zwaarte en het lijden in de wereld, vinden ze het zelf maar moeilijk om gelukkig of uitbundig te zijn. Hoe egoïstisch is het om gelukkig te zijn als zoveel mensen dat niet zijn?

Wat zijn Karakterstructuren?

Het gedragsmodel van de Karakterstructuren is ontwikkeld in de jaren ’30 door Wilhelm Reich, een psychotherapeut. In de decennia erna is het model doorontwikkeld door verschillende therapeuten, waaronder Alexander Lowen en Wiebe Veenbaas.

De laatste schreef in 2011 het boek “De Maskermaker” en startte de gelijknamige opleiding over de Karakterstructuren bij zijn instituut Phoenix Opleidingen. Hij liet de focus op lichaamsbouw wat los en plaatste de Karakterstructuren, die door hem ook maskers worden genoemd, meer in het perspectief van de ontwikkelingspsychologie en systemische invloeden.

De zes verschillende maskers vinden hun oorsprong in een bepaalde periode van onze vroege kindertijd. Ze hebben allemaal hun valkuilen en kwaliteiten. Meer informatie over de maskers vind je hier.

Praktisch

Wanneer?

zondag 22 maart
Inloop: 9:30
Workshop: 10:00 – 17:00

Waar?

Feldenkraiscentrum Utrecht
1e Atjehstraat 2
3531 SK Utrecht

Kosten:

Normale vogel: € 99,-
Vroege vogel: € 85,-
Leerlijn’ers: € 75,-
Masochist 101: € 101,- (in combinatie met Over Last & Lichtheid op 12 februari)

Prijzen zijn inc. btw en algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Klik hier voor Ticketverkoop.

Wie?

De workshop wordt begeleid door Jori Velthoven en Diane Elise. Er is plek voor max. 16 deelnemers.

Voer:

Wij zorgen voor thee, water en koekjes. Lunch kan je zelf meenemen of gaan lunchen bij twee lunchtentjes op loopafstand van de ruimte.

Vervoer:

Auto: op zondag gratis parkeren.
OV: Diverse bussen vanaf Utrecht CS, naar Halte Hasebroekstraat.

Verder:
 • We werken zonder schoenen, dus je kan sloffen/dikke sokken meenemen.
 • Draag comfortabele kleren waarin je kan bewegen. Als je snel zweet is een extra shirt fijn.

Gegevens

Datum:
22 maart
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
https://www.chipta.com/tickets/event/26627/over-verlangen-en-ontvangen-dagworkshop-masochist/

Locatie

Feldenkraiscentrum
1ste Atjehstraat 2
Utrecht, 3531SK