De Tragiek van de Masochist deel 2

Zoals ik eerder schreef, is de Masochist een echte helper. Aangezien de tragiek eigenlijk nog wat erger is dan een ‘beetje moeite met ja/nee’, duiken we nog een laagje dieper, naar de oorsprong van deze onbegrensde hulpvaardigheid.

Een groot lijden

Mensen met een Masochistisch masker groeide vaak op in de nabijheid van een groot lijden: een van hun (groot)ouders droeg een voelbare zwaarte, zoals depressie, (grote) onverwerkte rouw of PTSS.

Vanuit loyaliteit naar deze ouder en kinderlijke onschuld wilde het kind helpen. Het ging zijn best doen deze zwaarte op te lossen. Dit is natuurlijk een onmogelijke opgave voor een kind en daarbij ook niet zíjn opgave. Hij maakte zich verantwoordelijk voor iets wat hem eigenlijk niets aanging. In het volwassen leven van een Masochist zie je dit ook terug: Hard en serieus werken aan andermans problemen.

Ingehouden geluk

Een ander effect van opgroeien met zwaarte, is dat er schuldgevoel ontstaat over uitbundigheid, enthousiasme en speelsheid. Het voelt niet gepast om extatisch te zijn als je moeder depressief is. Ergens besluit het kind dat het pas gelukkig mag zijn als mama/papa dat ook is. Dansen, zingen, springen, verkleden en andere lichtvoetige zaken belanden dus vaak in het verdomhoekje, om plaats te maken voor serieuze en volwassene zaken.

Moeite met ontvangen

Al vroeg besloot de Masochist dus dat het geluk van anderen voorging. Zichzelf iets gunnen of zich in de watten (laten) leggen is niet gemakkelijk voor hem. Cadeaus, complimenten, spotlights of veel oprechte aandacht zijn bijna ondragelijk.

Naast dat de Masochist dus moet leren ‘nee’ zeggen tegen de soms eindeloze verzoeken van anderen, heeft hij ‘ja’ te leren zeggen tegen dingen die hem voeden en waarvan hij geniet!

De kracht van de Masochist

Hoewel Masochisten dus best een stapje minder mogen zetten, zullen ze nooit stoppen met mensen helpen en met hen verbinden. Ze zijn hier ook zo goed in dat het zonde zou zijn. De wereld staat te springen om mensen die zich inzetten voor het grotere geheel.

De pijn en patronen van vroeger zijn de bron van onze grootste kwaliteiten nu, dat is voor de Masochist niet anders. Echter, om er niet op leeg te lopen en uiteindelijk de handdoek in de ring te gooien, moeten ze een balans te vinden in zorgdragen voor henzelf en de ander en ook zicht krijgen op de lichtheid van het bestaan. Daar ontmoeten ze de levenslust en energie om vrij te kunnen kiezen voor een dienstbaar leven wat nog leuk is ook!

Leren ontvangen & Ontspannen?

Ontmaskerd geeft regelmatig workshops over dit masker. Kijk in de agenda naar Over Last & Lichtheid of Over Verlangen & Ontvangen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *