Heling bestaat niet

Heling bestaat niet, of beter gezegd: Heling met een grote H bestaat niet. Een “Poef! en het is over” soort van heling. Magie eigenlijk. Je gaat naar een healer, opsteller, sjamaan, reiki-master of wie dan ook, die doet zijn trucje en je bent genezen. Het probleem is weg. Niet alleen jij, maar ook je moeder, baas of hond zijn miraculeus veranderd. En het mooiste? Je hebt er eigenlijk niets voor hoeven doen…

Er zijn veel mensen, zowel healers als hun klanten, die heel hard roepen dat het wel kan. Ook binnen de opstellingswereld is dit niet ongehoord. Ik krijg alleen steeds meer twijfels of die Heling met een grote H bestaat.

Waarom?

Vooral omdat ik na 10 jaar persoonlijke ontwikkeling nog weinig magische verandering heb gezien. Er is veel veranderd: hoe ik me voel, wat ik belangrijk vind, wat ik over mezelf geloof, hoe ik mijn dagen indeel en met wie. Alles, eigenlijk. Ik heb veel opstellingen gekregen en allerlei andere soorten sessies. Elke keer was het hard werken. Er is me weinig in de schoot geworpen of ‘poef’ voor me opgelost.

Daarnaast: als het allemaal wel zo magisch kon, zouden mensen die veel healers en sjamanen bezoeken, wezenlijk gelukkiger, gezonder, harmonieuzer, congruenter, vrijer, rijker en socialer zijn. Ik heb niet het idee dat dat zo is. Ik ken genoeg healers wiens leven één grote chaos is. Als de ‘poef’ zou bestaan, zou dat niet zo zijn, toch?

Kleine problemen, grote consequenties.

Zelf heb ik ook wel voorbeelden van problemen die na een opstelling geheeld waren. Zo heb ik nog jaren over mijn middelbareschoolvriendinnetje gedroomd en gefantaseerd over hoe we nog bij elkaar kwamen en oud werden en kinderen kregen. Na 1 opstelling was het over.

Mooi verhaal natuurlijk! Tegelijkertijd was ik al jaren bezig met verwerken. De realisatie in die opstelling was gewoon net wat ik nodig had om het helemaal los te laten. Sommige problemen zijn gewoon helemaal niet zo moeilijk (meer) op te lossen, al lijken ze groot.

Alle ‘magische’ veranderingen die ik bij mezelf heb meegemaakt, waren bovendien problemen die zich alleen in mijn hoofd afspeelde. Die niets te maken hadden met andere mensen, dingen, feiten of vaardigheden. Illusoire problemen, eigenlijk.

Wezenlijke heling

De echt wezenlijke patronen, die in je kindertijd zijn ontstaan en waar Familieopstellingen veelal over gaan, die werken niet zo. Opstellingen gaan meestal over je identiteit. Die is zo verweven met je Zijn, met je persoonlijkheid, met alles wat je is voorgeleefd door je ouders. Dat verander je niet zomaar en een healer zeker niet…

Hier is het pad van heling anders. Het een zooitje. Het is een hoop ‘niet weten’, tasten in het duister en steeds je neus stoten. Het is ontdekken dat alles wat je als ontegenzeggelijk waar ziet, ‘gewoon maar’ een perspectief is. Dat niemand écht een antwoord voor je heeft. Dat taal de subtiliteit mist om uit te leggen waar dit nou écht over gaat.

Het nut van Opstellingen op deze laag is tweeledig. De ene is rouwverwerking. Dit zou je op zichzelf helend kunnen noemen. Het lucht op, geeft ruimte en geeft erkenning aan allerlei stukken die je nooit hebt toegestaan te voelen in jezelf: gemis, wanhoop, verdriet, boosheid. Tegelijkertijd zijn de wonden op deze laag te groot. Je kan het gemis van je innerlijke kind niet wegnemen. De wond ligt in het verleden en er is dus niets meer aan te doen.

De tweede functie is een nieuw perspectief bieden. Een goede opstelling laat je een parallele waarheid zien. Een ‘zo zou het ook kunnen zijn’. De eerste stap naar verandering is beseffen dat er een andere werkelijkheid mogelijk is. Pas als je gelooft dat het mogelijk is, kan je stappen zetten om die mogelijkheid in waarheid om te zetten. Het biedt dus een pad om van te leren.

Wezenlijke verandering

Verandering zit voor mij in ‘Collecting Counterevidence’, het verzamelen van tegenbewijs. Ik ga bewust op zoek naar bewijs tegen de overtuigingen die ik altijd heb geloofd. Zoals dat ik onaantrekkelijk en onbegeerlijk ben. Iets langer dan een jaar geleden begon ik te beseffen dat dat misschien niet zo was. Er ontstond een paralelle waarheid. Door contact met vrouwen aan te gaan, te daten en de bloemetjes buiten te zetten, kreeg ik steeds meer bewijs voor de paralelle waarheid: “Ik ben aantrekkelijk en begeerlijk”. Die eerste is behoorlijk hardnekkig. Ze bestaan tegenwoordig naast elkaar, hoe tegenstrijdig ze ook zijn.

Was dat makkelijk? Nee!

Voor wezenlijke verandering moet je je schuldig voelen, doodsbang zijn en toch die stap zetten, ander gedrag vertonen, bedenken wat jíj kan doen, uit je comfort zone stappen, eindeloos alert zijn op of je wéér in die valkuil flikkert en verduren dat je dat nog 100x zal doen.

Dat is wezenlijke verandering. Daar wordt je leven anders van. En als er dan toch af en toe iets magisch gebeurt, super fijn, maar ik zou er niet op gaan zitten wachten…

Door deze andere kijk op heling en Opstellingen ben ik gestopt met losse opstellingsmiddagen geven. Het voelde gewoon niet meer kloppend. In een andere blog ga ik hier dieper op in.

Als antwoord op mijn veranderde inzicht hierin ben ik met de Leerlijn begonnen. Een traject van een aantal maanden met een opstelling, coaching en de veilige bedding van een vaste groep. Lees hier meer over de Leerlijn.

1 Comment

 • Anne-Marie Posted 10 juni 2018 11:31

  Dat herken ik.
  Opstellingen brengt inzicht geeft ruimte.
  De pijn verzacht.
  Na iedere opstelling ben ik me bewust waar ik wel of niet voor kies.
  Dat maakt dat ik bewuster keuzes maak vanuit de impulsen die ik voel.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *